Veelgestelde vragen

Voor als je direct een antwoord wilt hebben

  • Algemeen
  • Over CarKroodle algemeen
  • Over de CarKroodle stick en score
  • Over de CarKroodle verzekering
  • Over FitKroodle algemeen
  • Over de FitKroodle App
Wie is Kroodle officieel?

Kroodle is een verzekeraar en richt zich op autoverzekeringen, maar dan anders. Kroodle wil het verzekeren van auto’s leuker en persoonlijker maken. Een autoverzekering waarbij jouw rijgedrag de premie bepaalt. Met een toffe app waarin je alles ontdekt over je rijgedrag.

Kroodle is een handelsnaam van Aegon Schadeverzekering N.V. statutair gevestigd te Den Haag, KvK 27085000 en onderdeel van de Aegon Groep. Binnen de Aegon Groep is Aegon Schadeverzekering N.V. onderdeel van Aegon Nederland N.V., gevestigd te Den Haag aan het Aegonplein 50 (2591 TV). Aegon Schadeverzekering N.V. is ingeschreven in het register dat de AFM en DNB aanhouden. Het AFM-nummer van Aegon Schadeverzekering N.V. is 12000461.

Wat als Kroodle failliet gaat?

Jouw auto is verzekerd bij Aegon. Als Kroodle failliet mocht gaan dan blijven jouw polis en dekking gewoon in stand. Je kunt de polis in dit geval voortzetten bij Aegon tegen dezelfde startpremie zonder de eventuele korting gebaseerd op de KroodleScore.

Wie is ULU?

ULU is een bedrijf en een partner van Kroodle. ULU levert de sticks en de data over je rijgedrag aan Kroodle.

Ik heb een vraag of goed idee. Waar moet ik zijn?

Je kunt ons mailen op contact@kroodle.nl 

Wat houdt CarKroodle precies in?

CarKroodle is een autoverzekering voor mensen die inzicht willen hebben in hun rijgedrag. Mensen die een premie willen betalen die past bij hun rijgedrag én waar ze zelf invloed op hebben.

Wat betekent het dat CarKroodle in beta is?

Dat wil zeggen dat wij nog testen of het product goed genoeg aansluit bij de wensen van de klant. Er kunnen dus nog verbeteringen of veranderingen worden doorgevoerd.

Waarom doet Kroodle dit?

Van de meeste verzekeringen begrijp je als consument lang niet alles. Je weet wel welke verzekering je hebt afgesloten, maar waarvoor ben je precies verzekerd? En waarop is die premie gebaseerd? Het staat vast ergens in al die kleine lettertjes. Maar waar? En wat betekent het allemaal? Kroodle wil je niet iets op de mouw spelden. En al helemaal geen rookgordijn optrekken. Kroodle geeft je inzicht in de gegevens waarop je verzekering gebaseerd is. En geeft je bovendien invloed op je premie. Positief gedrag kan je namelijk een lagere premie opleveren. Dat is goed voor jou - en voor iedereen. Want als alle Kroodle-klanten bewust met hun verzekeringen omgaan, is er minder schade. En kan de startpremie omlaag. Daar hebben we allemaal wat aan!

Hebben jullie nog meer verzekeringsproducten?

Nee. Op dit moment kun je alleen onze autoverzekering, CarKroodle afsluiten.

Hoe werkt de Kroodle stick?

De Kroodle stick heeft vier functies:

1. Een gps ontvanger om je locatie te bepalen;

2. Bewegingssensoren om je rijgedrag te registreren;

3. Technische sensoren die je waarschuwen als er iets mis is met je motor;

4. Een eigen GSM verbinding om je gegevens naar ULU te sturen.

ULU is een bedrijf en een partner van Kroodle. ULU levert de sticks en de data over je rijgedrag aan Kroodle.

Wat is de Kroodle stick precies?

Het is een grote USB stick die je in de OBD poort van je auto doet. Meestal wordt deze poort alleen door je garage gebruikt.

Waar vind ik de OBD poort en plaats ik de Kroodle stick?

Meestal linksonder je dashboard, maar dat verschilt per auto. Kijk op OBDhulp.nl om de locatie in jouw auto te vinden.

Hoe kom ik aan de Kroodle stick?

Als je de app download, krijgen wij daarvan een melding. We sturen je de Kroodle stick dan per post.

Moet ik de Kroodle stick altijd activeren/gebruiken?

Ja, plug de stick na ontvangst direct in je auto. Registreer elke rit, want je moet maandelijks minimaal 250 kilometer rijden om je KroodleScore te kunnen berekenen.

Hoe moet ik de Kroodle stick activeren?

1. Plaats de Kroodle stick in je OBD poort van je auto.

Wat is een OBD Poort en waar kan ik deze vinden in mijn auto?

Lees er alles over op OBDhulp.nl

2. Het lampje gaat rood branden en knipperen om het GPS signaal te vinden.

3. Als de Kroodle stick goed geplaats is, wordt het lampje groen. Wel blijft het iedere 5 seconden knipperen om het GPS signaal te checken.

Het lukt me niet om mijn CarKroodle account te activeren, wat nu?

Mail je gegevens en de foutmelding die je ziet naar contact@kroodle.nl, dan helpen we je verder. 

 

Wat moet ik doen als niet de hele rit geregistreerd wordt?

Daar kun je niets aan doen, waarschijnlijk ligt het aan de GPS verbinding. We missen dan wel een aantal gegevens. Over dat stuk kunnen we dan geen KroodleScore berekenen.

Ik heb het gevoel dat mijn trip of score niet goed gemeten is, wat nu?

We doen ons best om het rijgedrag zo zorgvuldig mogelijk te meten. We zijn hierbij afhankelijk van verschillende factoren, zoals de auto en GPS ontvangst. Hierdoor kunnen sporadisch meetfouten ontstaan. Wanneer je denkt dat er structureel fout gemeten wordt, neem dan contact op met contact@kroodle.nl

Wat moet ik doen als de Kroodle stick kapot is?

Neem zo snel mogelijk contact met ons op. We sturen je dan een nieuwe Kroodle stick.

Is de Kroodle stick van mij?

Nee, je hebt hem in bruikleen tijdens de periode dat je bij Kroodle een autoverzekering hebt. Na het beëindigen van je verzekering vragen we je de stick binnen een maand aan ons terug sturen. Stuur je de Kroodle stick niet terug dan zijn wij helaas genoodzaakt €75,- in rekening te brengen.

Wat moet ik doen met de Kroodle stick als ik mijn auto verkoop?

Plaats de Kroodle stick in je nieuwe auto en pas je verzekering aan in je Kroodle account. Koop je geen nieuwe auto? Beëindig dan de verzekering in je Kroodle account en stuur de Kroodle stick binnen een maand terug. Doe je dit niet dan zijn wij helaas genoodzaakt €75,- in rekening te brengen. Je kan de stick ongefrankeerd terugsturen naar Kroodle, antwoordnummer 1296, 2501XJ in Den Haag.

Wat moet ik doen met de Kroodle stick als ik een andere autoverzekering sluit?

Stuur de Kroodle stick binnen een maand terug. Doe je dit niet dan zijn we helaas genoodzaakt €75 in rekening te brengen. Je kan de stick ongefrankeerd terugsturen naar Kroodle, antwoordnummer 1296, 2501XJ in Den Haag. 

Werkt de Kroodle stick ook in het buitenland?

Jazeker. Hij werkt wereldwijd. Ook rijden in het buitenland beïnvloedt je KroodleScore en dus je premie.

Kan ik de GPS uitzetten?

Nee, de GPS functie gebruiken we om je route en rijgedrag vast te stellen.

Kan ik de gegevens van de Kroodle stick verwijderen?

Nee. Ook als je je verzekering bij ons beëindigd, blijven je gegevens bewaard voor statistische doeleinden.

De garage wil de Kroodle stick eruit halen?

Geen probleem! Als jij of de garage deze daarna maar weer terugplaatst. De Kroodle stick moet altijd in de auto zitten als er mee gereden wordt.

De Kroodle stick past niet in de OBD poort van mijn auto.

Het komt soms voor dat de Kroodle stick niet goed past. We kunnen eventueel gratis een platte verlengkabel nasturen, zodat je de Kroodle stick ergens weg kunt werken. Neem contact met ons op om de verlengkabel aan te vragen.

Ik kan het paneel dat voor mijn OBD poort zit niet terugplaatsen omdat de stick te ver uitsteekt, wat nu?

Als de stick niet past, kunnen we kosteloos een verlengkabel toesturen. Mail ons het probleem via contact@kroodle.nl en vermeld daarbij het automerk en het type, dan sturen wij een kabel toe. 

Is mijn auto geschikt voor de Kroodle stick?

Helaas zijn niet alle auto's geschikt voor de Kroodle stick. Om een goede werking te garanderen, laten we alleen auto's toe die voldoen aan de EOBD standaard (Europese equivalent van OBD-II). We hanteren hiervoor de volgende regels:

-Benzine en LPG: auto's met bouwjaar vanaf 2001

-Diesel: auto's met bouwjaar vanaf 2004

Daarnaast ondersteunen we op dit moment ook nog geen (plug-in) hybrides.

Hoe wordt mijn KroodleScore berekend?

De KroodleScore stellen we vast aan de hand van drie factoren:

Factor 1: hoe vaak rem jij te hard?

Natuurlijk moet je soms remmen, bijvoorbeeld voor een stoplicht of bij een noodgeval. Wanneer je echter te dicht op je voorganger zit of agressief rijdt, zal je vaker kort en krachtig moeten remmen. Dit gedrag levert meer risico op voor jezelf en anderen en is daarom nadelig voor je KroodleScore.

Factor 2: hoe vaak en hoeveel rijd je te hard?

Heel logisch, te hard rijden is gevaarlijk. Hoe vaak je te hard rijdt en hoeveel kilometer per uur je te hard rijdt, zijn daarom belangrijke factoren in de KroodleScore. Op sommige wegen geldt een variabele snelheid. Wij meten altijd met de maximale snelheid. Per rit kun je zien of en hoe hard je de maximale snelheid overschreden hebt.

Factor 3: wanneer kun je het beste rijden?

Het tijdstip wanneer jij op de weg zit, is heel bepalend voor je score. De kans op ongelukken is ’s morgens vroeg en in de weekenden namelijk echt veel groter. Wees je hier bewust van. En let dus extra op je snelheid en je weggedrag in de risicovolle tijdzones. Zo voorkom je ongelukken en bespaar je jezelf en anderen een hoop ellende.

Hoeveel kilometer moet ik maandelijks rijden?

Je moet in een volle kalendermaand minimaal 250 kilometer rijden om korting te krijgen, anders kunnen wij geen betrouwbare KroodleScore berekenen.

Ik heb mijn stick nog niet, wat nu?

Het kan zijn dat je eerst nog de app moet downloaden en activeren. Je hebt daar een mail over ontvangen met instructies. Maar je kunt de app ook vinden in de app-store onder de naam CarKroodle. Als je de app gedownload en geactiveerd hebt, krijgen wij daarvan een melding en weten we dat we de stick moeten gaan versturen. Als je de app wel hebt gedownload en hebt geactiveerd en je hebt na een week nog geen stick ontvangen, stuur dan even een mailtje naar contact@kroodle.nl

Ik ben mijn wachtwoord vergeten?

Als je je wachtwoord bent vergeten, kun je op het inlogscherm klikken op ‘wachtwoord vergeten’. Je krijgt dan automatisch een nieuw wachtwoord toegestuurd per e-mail.

Welke informatie haalt de Kroodle stick op?

De stick in je auto registreert de volgende gegevens:

Je locatie, je snelheid, je reisduur, je afgelegde afstand, het tijdstip van je ritten, hoe hard je afremt en motorinformatie zoals bijvoorbeeld storingen of hoe vol je tank zit. Lees hier meer over in onze privacy verklaring.

Wat doen jullie met de informatie die verkregen wordt via de Kroodle stick?

Allereerst geeft deze informatie jou inzicht in je rijgedrag. Daarnaast gebruikt Kroodle maar enkele van deze gegevens om voor jou een zo goed mogelijke en eerlijke prijs op basis van je rijgedrag te berekenen. De gegevens die Kroodle uitsluitend gebruikt zijn: je snelheid, welke dag en welk tijdstip je rijdt en hoe vaak je hard remt. Daarnaast moeten we natuurlijk jouw rijgedrag aan je auto kunnen koppelen. Andere gegevens haalt Kroodle niet op.

Kan ik de gegevens over mijn rijgedrag verwijderen?

Nee, de gegevens die onze partner ULU verzamelt, blijven bewaard voor statistische en analytische doeleinden.

Verkopen jullie mijn gegevens?

Nee. Wij gaan op geen enkele manier de gegevens die je op onze site invult of jouw gegevens over je rijgedrag of de KroodleScore verkopen, aan wie dan ook.

Geven jullie mijn gegevens aan anderen?

Nee, zeker niet. Je hebt nu vaak geen inzicht in en controle over de persoonlijke gegevens die over jou zijn opgeslagen. Het zijn vooral bedrijven die geld verdienen aan jouw gegevens. Met de CarKroodle krijg je als consument inzicht en kun je, als je wilt, zelf voordeel halen uit jouw gegevens.

Zijn mijn gegevens bij jullie veilig?

Kroodle respecteert jouw privacy en doet er alles aan om die te beschermen. In onze privacy verklaring lees je er alles over.

Waar staan mijn persoonlijke gegevens?

De gegevens over je rijgedrag staan op de beveiligde servers van ULU in Ierland. Je persoonlijke en verzekeringsgegevens worden opgeslagen bij Intermax via Verne. Verne is een bedrijf wat de administratie van de verzekeringen voor ons doet. Alleen jij kan daar bij met jouw persoonlijke inloggegevens.

Wie is de eigenaar van de gegevens?

De klantdata blijven in het bezit van de partij (ULU) die de data aanlevert. Kroodle berekent alleen een KroodleScore aan de hand van de betreffende data van de genoemde partij. Deze score geeft Kroodle aan de klant terug omdat Kroodle van mening is, dat het de data is van de klant en hij er dus recht op heeft. Lees meer over je privacy in onze privacy verklaring.

Gaat Kroodle de beschikbare gegevens gebruiken?

Kroodle wijst het gebruik van spam categorisch af. Kroodle stuurt geen ongevraagde berichten naar haar klanten of aan personen in het netwerk van haar klanten. Kroodle geeft of verkoopt ook geen gegevens door aan derden. Wel gebruikt Kroodle enkele gegevens om een KroodleScore en een persoonlijke premie te berekenen.

Kroodle en haar partner ULU geven geen gegevens over jouw rijgedrag aan derden. Behalve de volgende uitzonderingen:

Politie

Wij hebben als beleid dat als de politie komt vragen om individuele gegevens, we nee zeggen. Alleen op verdenking van een ernstig strafbaar feit kan er op Kroodle juridisch de verplichting rusten informatie uit de databank van ULU op te halen en af te geven aan justitie. Eigenlijk net zoals bij een huiszoeking.

Verzekeraar

Daarnaast heeft de verzekeraar achter Kroodle het recht om gegevens op te vragen die betrekking hebben op ongevallen, diefstal en fraudeonderzoeken. In het geval van de autoverzekering is dat Aegon.

Storingen

Als er een storing in het systeem is, bijvoorbeeld als de Kroodle stick het contact verliest met ons systeem, of als er discussie is over de juistheid van de KroodleScore, zal Kroodle jouw gegevens moeten opvragen, checken en analyseren. Het kan zijn dat hiervoor technische specialisten van buiten nodig zijn.

Speciale actie voor Aegonklanten, hoe werkt het?

Veilig rijden verdient een beloning! Daarom hebben we voor Aegonklanten met een Aegon Autoverzekering Online een speciale actie. Met de Kroodle stick kun je tot 20% korting krijgen op je huidige Aegon Autoverzekering.

 

Daar zitten wel wat voorwaarden aan, klik hier om ze te bekijken.

Waarom krijg ik geen premie te zien bij het berekenen?

Waarschijnlijk voldoet jouw auto niet aan de voorwaarden voor de CarKroodle of je bent jonger dan 26 jaar. 

Hoe komt de maandpremie tot stand?

Stap 1. Op basis van je leeftijd, postcode, huisnummer, kenteken en je eventuele schadevrije jaren, wordt de startpremie -voor de dekking(en) die je kiest- berekend.

Stap 2. Je rijgedrag bepaalt ieder maand je KroodleScore. Wij berekenen 1 x per volle kalendermaand je KroodleScore op basis van je rijgedrag en dan met name: je snelheid, welke dag en welk tijdstip je rijdt en hoe vaak je hard remt. De KroodleScore bepaalt de hoogte van je kortingspercentage.

Stap 3. Je startpremie x je kortingspercentage plus de assurantiebelasting is je maandpremie.

Je moet wel minimaal 1 volle kalendermaand rijden om een KroodleScore te krijgen die verrekend wordt met je startpremie voor de volgende maand. En minimaal 250 kilometer gereden hebben, anders kunnen we geen score berekenen.

Hoeveel korting kan ik maximaal verdienen?

Je kunt maandelijks maximaal 20% korting op je startpremie verdienen.

Wat is de startpremie?

Dat is de premie voor de gekozen dekking van je autoverzekering; WA, WA Extra (beperkt casco) of Allrisk inclusief eventueel gekozen aanvullende dekkingen en inclusief je bonus/malus, maar exclusief de assurantiebelasting.

Kan mijn premie ook hoger worden?

Nee. Iedereen betaalt maximaal de startpremie, deze wordt nooit hoger. Wel kun je door goed rijgedrag tot 20% besparen op deze startpremie.

Hoe wordt mijn KroodleScore verrekend met de premie?

Je maandelijkse KroodleScore bepaalt het percentage korting op je startpremie voor de volgende maand.

Score % Korting op je startpremie

0-590%

60-7910%

80-10020%

Geen score 0%

Wanneer wordt mijn KroodleScore verrekend met de premie?

Dit gebeurt de laatste dag van iedere volle kalendermaand op basis van je KroodleScore en je startpremie. Je moet in een maand minimaal 250 kilometer rijden om korting te krijgen, anders kunnen wij geen betrouwbare KroodleScore berekenen.

Hoe lang duurt het na het afsluiten van de verzekering voor mijn korting verrekend wordt met de premie?

Je moet minimaal één volle maand en tenminste 250 kilometer met de stick rijden, vanaf de eerste van de maand. Daarbij wordt de premie voor de verzekering een maand vooruit geïnd, het kan dus even duren voor je de eerste resultaten van je rijgedrag op je premie terug ziet. Wanneer je bijvoorbeeld in januari een rijscore hebt gehaald van 70, ontvang je rond 5 februari een bevestiging van 10% korting voor de premie van maart. 

Wat gebeurt er met mijn KroodleScore en premie als ik langere periode niet rijd?

Dan betaal je de startpremie. We hebben dan geen gegevens van je, dus kunnen ook geen score of een eventuele korting berekenen. Je moet per volle kalendermaand minimaal 250 kilometer rijden om een KroodleScore te kunnen berekenen.

Hoe wordt de premie geïncasseerd?

We incasseren de premie maandelijks vooraf via automatische incasso.

Wanneer wordt de premie geïncasseerd?

Ieder maand wordt je premie geïncasseerd. Dit gebeurt rond de 14e van elke maand.

Ontvang ik een factuur?

Ja, iedere maand ontvang je -rond de 8e- een email met een overzicht van welke premie je moet betalen en wanneer deze geïncasseerd wordt. In je Kroodle account kun je alle premie incasso’s zien.

Wat dekt jullie autoverzekering precies?

Op de pagina over onze autoverzekering lees je er alles over.

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Je kunt dit opvragen bij je ‘oude’ verzekeraar of het checken op het polisblad van die verzekering.

Hoe kom ik er achter welke alarmklasse mijn auto heeft?

Kroodle kan niet aangeven welke alarmklasse er in jouw auto zit, wij geven alleen aan wat er minimaal vereist is. Hier kun je met behulp van je kenteken checken of en hoe jouw auto beveiligd is.

Ben ik direct verzekerd als ik een verzekering bij jullie afsluit?

Het duurt gemiddeld twee werkdagen voor je aanvraag wordt beoordeeld.

Ben ik direct verzekerd als ik een Kroodle verzekering bij Independer heb afgesloten?

Omdat Independer een voorlopige verzekering biedt tijdens de aanmeldprocedure ben je direct verzekerd.

Kan ik meerdere auto’s verzekeren?

Ja, dat kan. Je kan zoveel auto’s verzekeren als je wilt. We hebben dan wel verschillende e-mailadressen nodig, omdat het niet mogelijk is om de app meerdere keren te downloaden met hetzelfde e-mailadres. Geef bij aanmelding meteen het juiste e-mailadres op.

Kan ik de CarKroodle online afsluiten?

Ja, alles gaat volledig digitaal, ook afsluiten. Je ontvangt je polis en groene kaart per e-mail. Je kunt je polis bekijken en wijzigingen doorvoeren via mijnaegon.nl. 

Ik heb geen polis documenten ontvangen, wat nu?

Als je binnen een week na het afsluiten van je verzekering nog geen polis documenten hebt ontvangen, kan het zijn dat de polis in je ongewenste mail terecht is gekomen. Is dit niet het geval, mail dan naar vragen@kroodle.nl of bel met de klantenservice op het volgende nummer: 088-3440025.

Hoe kan ik wijzigingen doorgeven?

Alle wijzigingen van je persoons- en of verzekeringsgegevens en je auto kun je zelf aanpassen in je Kroodle account.

Hoe kan ik mijn verzekeringspolis wijzigen?

Als je een wijziging wilt aangeven, kun je mailen naar vragen@kroodle.nl of bellen met de klantenservice op het volgende nummer: 088-3440025.

Waar kan ik schade melden?

Je kunt je schade online melden door hier te klikken. Je kunt ook bellen naar 088-3440025.

Krijg ik een vervangende auto bij schade?

Ja, als je het schadeherstel aan je auto door Aegon Schade Service laat doen, krijg je altijd een vervangende auto. Lees hier meer over Aegon Schade Service.

Welke verzekeraar draagt het risico van mijn autoverzekering?

Aegon is risicodrager van de CarKroodle.

Kan ik dagelijks mijn verzekering opzeggen?

Ja. Je zit geen kalenderjaar aan een Kroodle verzekering vast: je kunt hem elke dag zonder opzegtermijn opzeggen. Gewoon via je Kroodle account. Want we begrijpen dat je leven - en daarmee je behoefte aan verzekeringen - altijd kan veranderen. Je kunt de Kroodle stick ongefrankeerd terugsturen naar Kroodle, antwoordnummer 1296, 2501XJ in Den Haag. Doe je dit niet dan zijn we helaas genoodzaakt €75 in rekening te brengen.

Hoe zeg ik mijn verzekering op?

Stuur een mail met de mededeling dat je wilt opzeggen en de gewenste opzegdatum naar vragen@kroodle.nl en vermeld je polisnummer en je volledige naam in de mail.

Wat gebeurt er als ik de stick niet terugstuur?

Dan zijn we genoodzaakt om €75 in rekening te brengen.

Wat moet ik na opzegging met de stick doen?

Stuur de stick binnen een maand ongefrankeerd terug naar Kroodle, antwoordnummer 1296, 2501XJ in Den Haag. Pak hem goed in of verzend hem in een luchtkussenenvelop, de stick is kwetsbaar. In een gewone envelop is de kans groot dat de stick kapot aankomt en dan moeten we helaas €75 in rekening brengen.

Wat houdt FitKroodle in?

FitKroodle is een app die meet hoe het met jouw fitheid gesteld is. Dat gebeurt door middel van enkele vragen over je gezondheid en door middel van het meten van je hartslag. Dit doe je door je vinger op de camera en de flash aan de achterkant te leggen. Deze data gebruiken wij om je fitheid te meten. We geven je fitheid weer door middel van een score. Je kunt je score verbeteren (of verslechteren) door je gewoontes aan te passen.

Waarom hebben jullie deze app ontworpen?

Deze app geeft inzicht in de gegevens die wij zouden kunnen gebruiken bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Tot nu toe is de FitKroodle app nog niet gekoppeld aan zo’n verzekering, omdat we hem nog aan het testen zijn. Uiteindelijk is het doel dat je door goed gedrag, dus een gezondere leefstijl, korting op je verzekering kunt verdienen. Waar een overlijdensrisicoverzekering normaal alleen uitgaat van je gezondheidstoestand bij het moment van afsluiten, krijg je nu de kans om zelf invloed op de premie uit te oefenen. Nu de app nog niet gekoppeld is aan een verzekering, willen we gebruikers van de app bewuster maken van de eigen fitheid en van de mogelijke gevolgen die jouw leefstijl kan hebben.

Doet de app het op elke telefoon?

Nee, alleen op Android en IOS.

Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Hoe kan ik nu inloggen?

Open de app en klik op ‘inloggen’. Klik op de link ‘wachtwoord vergeten’. Vul in dit scherm je e-mailadres in en vul vervolgens je nieuwe wachtwoord in.

Ik wil mijn e-mailadres wijzigen. Hoe doe ik dit?

Dat kun je op dit moment nog niet zelf doen. Stuur een mail aan contact@kroodle.nl, dan regelen wij dit voor je.

Ik wil mijn wachtwoord wijzigen. Hoe doe ik dit?

Ga naar ‘mijn account’ en klik op ‘wijzig je wachtwoord’. Vul dan je e-mailadres en je gewenste wachtwoord in.

Waarom wordt gevraagd waar ik woon?

De fitheidsdata die wij voor onze berekeningen gebruiken zijn land gebonden. De plek waar je woont, heeft namelijk ook invloed op je levensduur.

Wat heb ik aan deze app nu er nog geen verzekering aanhangt?

Op dit moment kun je de app gratis gebruiken om je fitheid te meten en eventuele progressie of achteruitgang te meten.

Waarom willen jullie weten hoeveel ik slaap?

Een goede nachtrust is heel belangrijk voor het herstellen en daarmee het functioneren van lichaam en geest. De behoefte aan slaap verschilt per persoon, maar gemiddeld is 7 tot 8 uur slaap voldoende.

Waarom vragen jullie hoeveel alcohol ik drink?

Het nuttigen van alcohol heeft gevolgen voor de gezondheid en is daarmee van belang voor onze analyse. Hoe hoger de totale consumptie van alcohol, hoe groter de kans op chronische gezondheidsschade. Daarom willen we weten hoeveel alcohol je per week nuttigt.

Waarom wordt er niet gevraagd naar eet- of sportgedrag?

Het is lastig om eetgedrag te meten, maar we werken er aan. Voor sportgedrag geldt dat je binnenkort verschillende sportdevices aan de app kunt koppelen zodat we je sportgedrag in de meting mee kunnen nemen.

Waarom willen jullie weten of ik rook?

Roken heeft een negatief effect op je gezondheid, de kans dat je eerder komt te overlijden is groter dan bij niet rokers. Je bent een roker als je gebruikt maakt van nicotine houdende middelen, dus ook nicotinepleisters, dampers en nicotinekauwgom. Pas wanneer je twee jaar lang gestopt bent met het gebruik van nicotine houdend middelen, kun je aangeven dat je gestopt bent. Als je weer begint met roken, moet je dit ook aangeven. Als je niet eerlijk aangeeft dat je rookt, kan dit na overlijden gevolgen hebben voor de uitkering van de verzekering.

Waarom maakt het uit hoeveel ik rook?

Roken is sowieso niet goed voor je, maar het maakt wel verschil of je een pakje per dag (of meer) weg paft of zo nu en dan een sociaal sigaretje opsteekt. Daarom vragen we hoeveel je rookt.

Waarom wordt er gevraagd hoe oud mijn grootouders zijn geworden?

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat  je levensduur deels erfelijk is, en deels afhankelijk van je leefstijl en woonomgeving. De behaalde leeftijd van je grootouders is dus mede bepalend voor de verwachte levensduur.

Zegt mijn hartslag echt zoveel over mijn gezondheid?

Jouw hartslag zegt ons hoe fit je bent. Voor een gezond lichaam geldt dat de hartslag lager wordt naarmate de conditie beter is. Een lage hartslag belast het hart minder en is daarom gunstig. Een normale hartslag in rust is voor volwassenen tussen de 60 en 100 per minuut. Het gemiddeld aantal slagen per minuut van een volwassen man is 68 per minuut, voor een vrouw gemiddeld 76. Bij kinderen is de hartslag hoger. Met het ouder worden neemt de gemiddelde hartslag geleidelijk ietsje af om op hoge leeftijd weer langzaam toe te nemen. Een hoge hartslag als het lichaam in rust is kan duiden op de ontwikkeling van aandoeningen als obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Het model dat Kroodle gebruikt om je hartslag om te zetten in een fitscore is gebaseerd op onderzoek van het gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksinstituut Cooper Institute.

Als ik in de FitKroodle app een hoge score haal, betekent dit dan dat ik gezond ben?

De Fitkroodle app berekent jouw fitheid aan de hand van je gemeten hartslag en enkele gegevens die jij zelf invoert. We kunnen dus op basis van deze gegevens een onderbouwde schatting doen van jouw fitheid. Voor een echte gezondheidsverklaring zijn echter medische onderzoeken nodig en verwijzen we je door naar je huisarts. Deze app is dus niet bedoeld om een consult of een behandeling van een arts of een andere behandelaar te vervangen. Bij vragen of twijfel over je gezondheid kun je het beste contact opnemen met je huisarts, apotheker of andere behandelaar.

Ga ik gegarandeerd zo oud worden?

De leeftijd die de app voor je berekent is een schatting die is gebaseerd op de ingevoerde gegevens en de gemeten hartslag. En zoals het woord schatting al zegt: dit is geen exact gegeven.

Hoe werkt de hartslagmeting?

De gebruiker legt een vinger op de camera van de telefoon, die met behulp van de camera en de flash van je mobiele telefoon je hartslag meet. Na ongeveer 30 seconden is de meting voltooid. Deze hartslagmeting werd ontwikkeld door Happitech. De meting werkt als volgt: met elke cyclus van het hart wordt bloed door het lichaam gepompt. Hierin zit dus een ritme, dat de puls van het hart aangeeft. Door de huid te verlichten met de lamp op een smartphone wordt met de camera een verschil in bloedvolume in de vinger gedetecteerd. Vervolgens wordt de hoeveelheid gereflecteerd licht gemeten en verschijnt elke hartcyclus verschijnt als een piek.

Hoe vaak moet ik minimaal meten om een goed beeld van mijn gesteldheid te krijgen?

Om een uitgangspunt te verkrijgen meet je een week lang iedere ochtend direct na het wakker worden je hartslag. Als je erg schrikt van de wekker, is het verstandig om heel even te wachten. Uit die hartslagmetingen komt een gemiddelde dat dient als basis voor verdere metingen. Je kunt de meting zo vaak doen als je wilt, dit geeft je ook een beeld van je hartslag onder verschillende omstandigheden, dus bijvoorbeeld tijdens een stressvolle week, na een intensieve sportsessie of als je veel gerookt of gedronken hebt. Het effect van je gedrag op je hartslag wordt daarmee duidelijk. Om te meten of je hartslag is verbeterd door het in positieve zin aanpassen van je levensstijl, kun je het beste twee keer per week een meting direct na het wakker worden. Daarmee wordt duidelijk of je hartslag is verbeterd en daarmee je levensverwachting.

Op welk tijdstip kun je het beste meten?

Een hartslag in rust geeft de algehele gezondheidstoestand het beste weer, omdat het hart dan niet wordt beïnvloed door factoren zoals beweging of stress. Het beste moment om de hartslag in rust te meten is direct na het opstaan of nadat de gebruiker tien minuten zittend of liggend in volledige rust heeft doorgebracht (dus ook zonder televisie te kijken).  Voor een goed vergelijk is het verstandig om steeds een gelijk moment te kiezen voor de meting.

Hoe betrouwbaar is de hartslagmeting?

De hartslagmeting is getest met verschillende telefoons,  en het resultaat is voor 90% betrouwbaar. Als de resultaten worden vergeleken met een ‘gewone’ hartslagmeting zoals die in ziekenhuizen wordt gebruikt, is de smartphone hartslagmeter voor 94,9% accuraat, tegenover 86,7% met een zogeheten VU-AMS systeem, waarbij sensoren op het lichaam worden geplaatst. De meting met de telefoon is dusdanig accuraat dat het systeem inmiddels ook gebruikt wordt door artsen om hartstoornissen te meten.

Geeft de FitKroodle app niet mogelijk een vals gezondheidsbeeld?

De Fitkroodle app berekent fitheid aan de hand van je gemeten hartslag en enkele gegevens die de klant zelf invoert. We kunnen dus op basis van deze gegevens een onderbouwde schatting doen van de fitheid van de gebruiker. Voor een echte gezondheidsverklaring zijn echter medische onderzoeken nodig en verwijzen we door naar een huisarts, apotheker of andere behandelaar. Deze app is dus niet bedoeld om een consult of een behandeling van een arts of een andere behandelaar te vervangen.

Klopt de leeftijd die de app voor mij berekent?

De leeftijd die de app berekent is een schatting die is gebaseerd op de ingevoerde gegevens en de gemeten hartslag. En zoals het woord schatting al zegt: dit is geen exact gegeven.

Ik kan heel makkelijk liegen over mijn gegevens, hoe checken jullie dat?

Tot er een verzekering aan de app gekoppeld is, heeft dit geen consequenties. Je gebruikt de app dan om zelf inzicht te krijgen in je gezondheid. Liegen tegen de app zorgt er dus voor dat je geen eerlijk beeld van je eigen fitheid krijgt. Als er op termijn een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld wordt aan de app, kunnen de gevolgen groter zijn. Mocht bij je overlijden op welke manier dan ook blijken dat je de vragen niet eerlijk hebt beantwoord, dan zal dit consequenties hebben op de uitkering aan je nabestaanden. Het is dan dus sterk aan te raden om de test eerlijk in te vullen.

Ik deel medische gegevens met jullie. Hoe zit het met mijn privacy?

Als je gebruik maakt van de FitKroodle App verwerken we je technische gegevens om je de functionaliteiten van de app te kunnen bieden. We bewaren deze gegevens twee maanden. Zolang de app nog niet gekoppeld is aan een verzekering, vul je alleen je voornaam in en is gebruik van de app min of meer op anonieme basis. We vragen je wel je e-mailadres in te vullen. In de FitKroodle App kun je op de accountpagina voor additionele diensten kiezen zodat je in bepaalde gevallen berichten ontvangt. Zo kun je ervoor kiezen om berichten over je KroodleScore te ontvangen. Verder kunnen we je, als je dit wilt, informatie geven over exclusieve Kroodle deals.

Kroodle respecteert jouw privacy en doet er alles aan om je persoonsgegevens te beschermen. Maar we hebben ze wel nodig om onze dienstverlening op jouw wensen af te stemmen. De verzamelde persoonsgegevens verwerken we zorgvuldig en veilig en in overeenstemming met de Wet bescherming persoonsgegevens en de Gedragscode Verwerking Persoonsgegevens Financiële Instellingen. We leggen verder uit hoe we met jouw privacy omgaan in ons privacy statement.

Uiteindelijk wordt er dus misschien een overlijdensrisicoverzekering aan de app gekoppeld. Wanneer sluit je een dergelijke verzekering af?

Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag aan je nabestaanden uit als jij vroegtijdig komt te overlijden. Zo’n verzekering wordt veelal afgesloten om bij overlijden de partner in staat te stellen om de hypotheek op een koophuis te betalen. Maar een overlijdenrisicoverzekering zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen zorgen dat je kinderen kunnen blijven studeren als jij komt te overlijden.